Mijn Vader Is Een Dredhoofd

Over het verhaal
De tienjarige Fanny Kraaijpoel baalt van haar chagrijnige vader. Een dredhoofd, noemt haar broertje Hiske hem. Vroeger was hij gezellig en grappig, maar nu kan er geen lachje meer af. Als hun moeder erachter komt waarom hij zo doet is de spanning thuis om te snijden.
Fanny piekert zich suf hoe ze een scheiding kan voorkomen en haar vader kan veranderen. Een wedstrijd op school brengt haar op een idee. Samen met haar vriendje Bart bedenkt ze een plan voor deze wedstrijd: ze geven haar vader een ‘make over’. Daarvoor wordt hij opgesloten in een oude pastorie vol camera’s en moet hij allerlei avonturen uitvoeren.
Dan dringt opeens een zwerver de pastorie binnen. Hij is op zoek naar een oude schat die daar zou liggen en waar hijn recht op meent te hebben. Als hij de vader van Fanny vastbindt en bedreigt, lijkt de ‘make over’ in een nachtmerrie te eindigen…

Een stukje om te proeven
Bart en ik nemen mijn vader tussen ons in en lopen met hem naar de voordeur van de pastorie.
‘Zijn we er?’vraagt papa. Hij houdt zijn tas in zijn hand.
‘Ja, het is zover. We staan voor de deur van het “make –over”-huis, pap’ Ik kijk naar hem. Net deed hij nog zo stoer, maar nu lijkt hij toch wat gespannen. Zal het lukken om papa te veranderen?
‘Oké. Laten we niet langer wachten dan.’
Bart draait de sleutel om en duwt de deur open. Dezelfde muffe geur komt mij weer tegemoet als bij de eerste keer.
“Doet u maar vier stappen naar voren”, zegt Bart.
Mijn vader schuifelt de donkere gang in. Daar staat hij dan. Moederziel alleen.
“Dag pap”, fluister ik snel.
“Dag meisje, dag”, hoor ik papa nog net zeggen voor de deur met een klap dicht valt.

Wat betekent Dredhoofd?
Het heeft helemaal niks te maken met dreadlocks, zoals sommige mensen dat in hun haren dragen. Hiske heeft zijn vader een Dredhoofd genoemd, omdat hij hem een chagrijnige, brommerige, bitse vader vindt.
Het lijkt er op dat hij dat woord zelf heeft bedacht, maar is dat wel zo? Verschillende mensen (kinderen natuurlijk, maar ook vaders) zijn na het lezen van het boek ‘Mijn vader is een dredhoofd’ op onderzoek zijn gegaan. Die wilden weten waar het woord vandaan komt.

Zo kwam iemand op de gedachte dat het woord van het Keltisch afstamt. Het zou afstammen van het woord Druïde, een Keltische priester, vaak ook arts, wetenschapper en bemiddelaar bij conflicten. Eigenlijk dus een voornaam iemand. Van deze voorname personen, die veel aanzien hadden, waren er ook mensen die misbruik maakten van hun macht en bepaald geen lieverdjes waren.

Een ander dacht dat het uit de Engelse taal is voortgekomen. Er is een Engels spreekwoord dat zegt: ‘Ill doers are ill dreaders’ (wat zoiets betekent als: ‘kwaaddoeners zijn kwaaddenkers’). In het Engels spreek je bijvoorbeeld over ‘ a dreadful father’, een vreselijke vader. Met ‘dread’ wordt ook angst bedoeld.
In het Nederlands zou dat Engelse spreekwoord lijken op het onze: ‘Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten’. Met ander woorden: men beoordeelt een ander vaak naar zichzelf, en meestal negatief.

Weer iemand dacht dat het te maken had met iemand uit de middeleeuwen. Een dredhoofd zou de baas zijn van een zogenaamde ‘dred’, een rondtrekkende groep huurlingen, die tegen forse betalingen voor een koning, graaf of hertog ging vechten of vuile werkjes opknapte. Wanneer zo’n dred dan in de buurt kwam maakten dorpelingen zich snel uit de voeten. Maar een raar woord ‘dred’.

Er zijn dus allerlei verhalen in omloop over waar dat woord ‘dredhoofd’ vandaan komt. Misschien kun je zelf ook eens op onderzoek uitgaan. Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat het echt zo maar door Hiske is bedacht, tja, dan kun je lang zoeken.

Misschien heb je ook wel zelfbedachte woorden, een soort geheimtaal. Welke woorden heb jij bedacht voor je vader (of je moeder, broer of zus, buurman, enz.?)

Wie is een dredhoofd en wie niet?
We hebben het Hiske gevraagd en hij zegt dat het altijd om een man gaat, in het bijzonder een vader, en soms ook een buurman of een leraar. Wanneer het om een combinatie gaat van vader en leraar, zoals bij Fanny en Hiske, of een combi van buurman en leraar, dan heb je te maken met een dredhoofd van het ergste soort. Maak dan je borst maar nat.

Hiske’s Brownies

Ingrediënten

  • 250 g pure chocola (1 grote reep)
  • 150 g ongezouten roomboter
  • 3 eieren
  • 200 g donkerbruine basterdsuiker
  • 50 g bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • walnoten


    Hulpmiddelen

  • Vierkant bakblik of rechthoekige ovenschaal
  • Houten prikker (om gaarheid te testen)
  • Mixer
  • Kookpan
  • Schaal
  • Voorbereiding

    Oven voorverwarmen op 160-170 C. Smelt de chocola en de boter samen en roer goed (au bain marie). Dus zet een kommetje in een pan warm (niet te heet) water. Zorg ervoor dat het kommetjes niet op de bodem van de pan staat. Gebruik een mixer of garde om de eieren met de suiker tot een glanzende en dikke massa te roeren.
    Schep vervolgens de gesmolten chocola bij het ei/suiker-mengsel. Zeef daarna het bloem en de cacaopoeder boven het mengsel en schep dat er voorzichtig doorheen. Voeg naar keuze walnoten toe.

    Bereidingswijze

    Bakblik/ovenschaal invetten met boter. Giet het mengsel hierin en schuif het net onder het midden van de oven. Bak voor ongeveer 30 minuten. Test de gaarheid door een sate prikker o.i.d. in de cake te steken. Als het goed is moeten er nog wat vochtige kruimeltjes aan het stokje plakken. Laat de brownies in de vorm afkoelen op een rek. Na ongeveer 30 minuten keer je de brownies om. Laat het verder afkoelen en snij er daarna mooie vierkante brownies van!


    Herkennen van DredhoofdenHoe doe je dat?

    Om dredhoofden goed te kunnen herkennen heb je wel even wat studie nodig. Soms zit het mee, dan is het zo overduidelijk. Maar vaak duurt het even voordat je echt kan zeggen: “Mijn vader (buurman, leraar) is een dredhoofd.”
    Waar je op kunt letten is het uiterlijk en op wat een dredhoofd zegt en doet.

    Uiterlijk
    Hierbij kun je afgaan op een paar kenmerken. Het is dus altijd een man, en altijd met een kale of kalende kop. Maar natuurlijk zijn niet alle kale mannen een dredhoofd. Dus je moet wat scherper kijken.
    De wenkbrauwen zijn borstelig, haren steken alle kanten uit. De handen zijn meestal fijngebouwd, want een dredhoofd doet geen zware lichamelijke arbeid. Het is zonder uitzondering iemand die met zijn handen schrijft of typt. Ook zijn de handen schoon, want aan vuil werk heeft een dredhoofd een hekel.
    Dan is het meestal zo dat een dredhoofd een bril draagt (maar let op: niet alle brildragers zijn dredhoofden).
    De kleding is saai, dus grijze, blauwe, zwarte kleren. Zwarte schoenen, beslist geen sneakers, gympen, laarzen of zo. De dredhoofd wil het liefst onopvallend zijn, hij wil geen opmerkingen uitlokken over zijn uiterlijk.

    Wat hij zegt en doet
    Aan wat een dredhoofd doet en zegt kun je het beste bepalen of hij een dredhoofd is. Hij zegt over het algemeen niet zoveel en als hij wat zegt is het vaak iets negatiefs. Let maar eens op hoe vaak hij dan iets zegt over anderen, nooit over zichzelf (zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, weet je nog?). Dus in een winkel, café, restaurant, trein, ja overal eigenlijk, beklaagt hij zich over het brutale en luie personeel. Hijzelf zou het beslist anders doen.


    Waar hij zich verder allemaal druk over kan maken:

    Over het eten dat hem niet smaakt: er zit te weinig zout in het eten of juist teveel.
    Over de uitpuilende wasmand: ‘Moet ik ook nog het huishouden doen na een dag hard werken?’
    Over de hondenharen op het bankstel: ‘Wie heeft die hond toestemming geven op de bank te zitten, nou?’
    Over de waardeloze programma’s op televisie: ‘Wat een onzin tegenwoordig op de TV.’
    Over de rommel in huis: ‘Waarom moet het hier toch altijd zo’n rotzooi zijn, kan niemand iets opruimen?’
    Als buurman tegen de buurkinderen die met voetballen een bal in zijn tuin schoppen: ‘Als het weer gebeurt steek ik die bal lek.’
    Als leraar tegen de leerlingen in de klas: ‘Nou heb ik jullie dit al dertig keer uitgelegd, ik zit toch niet tegen een zak aardappels te praten?’ Of: ‘Jullie denken zeker dat ik jullie ga matsen met het proefwerk, nou mooi niet.’

    Een dredhoofd heeft vaak geen zin om mee te doen met een spelletje of iets sportiefs.
    Hoe hard je ook zeurt of hij mee wil doen (met sjoelen, kwartetten, badmintonnen, voetballen), hij heeft altijd iets belangrijks te doen, of hij is te moe. Omdat je dat op den duur al wel weet vraag je het maar niet meer.

    Hij maakt zich ook vaak zorgen over zijn gezondheid.
    Iedereen zal weten dat hij iets voelt, een pijntje heeft. Zo plakt hij heel overdreven een veel te grote pleister op zijn wang als hij zich heeft gesneden met scheren. Als hij zijn teen heeft gestoten komt hij met een wandelstok op zijn werk. Als hij hoofdpijn heeft blijft hij in bed en laat hij zijn vrouw of kind hem ziek melden.

    Vaste tijden en vaste dingen zijn heel belangrijk voor een dredhoofd. Daar mag absoluut niet van worden afgeweken. Regelmaat is heilig. Dus altijd om zo en zo laat eten, en geen minuut later! ‘s Ochtends altijd twee boterhammen met jam en een glas karnemelk. Standaard. Absoluut hoogtepunt van de dag is het journaal van acht uur, iedereen moet dan stil zijn. In ‘Mijn vader is een dredhoofd’ wordt Olivier Kraaijpoel bestookt met het begingeluid van het journaal (BOOIIINNGG). Fanny en Hiske vonden het wel grappig om hem daarmee te plagen.

    Misschien kun je zelf nog wel meer bedenken. Wat zou een dredhoofd op zijn verjaardag vragen? Wat denk je dat hij graag eet? Zou een dredhoofd vrienden hebben of is hij liever alleen? Wat doet hij het liefst op vakantie? Hoe ziet het huis van een dredhoofd er uit?

    Hoe maak je je vader weer leuk?Tips

    Waarom
    De vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord.
    Om je vader te kunnen veranderen moet je eerst weten waarom je vader een dredhoofd geworden is. Het is niet zo gemakkelijk om daar achter te komen. In ‘Mijn vader is een dredhoofd’ heeft de vader van Fanny en Hiske zijn geld (en dat van zijn vrouw) vergokt, niet zo slim natuurlijk. En wat erger is: hij loog er ook nog over!! Hij deed alsof het zijn werk als leraar was dat hem boven het hoofd was gegroeid, dat hij overspannen was.

    Dus ga eerst op zoek naar het ‘waarom’.
    Is hij te druk met zijn werk? Stress van werk is vaak een reden. Waarom maken vaders zich zo druk op hun werk? Vaders voelen zich ook vaak verantwoordelijk voor alles en nog wat, en dan lukt het hen niet meer zich te ontspannen.
    Het kan ook zijn dat je vader juist gauw geërgerd is omdat hij géén werk heeft. Dat is een stuk lastiger op te lossen voor jou.

    In het verhaal ‘Mijn vader is een dredhoofd’ speelde geld een grote rol. Door de problemen met geld ging Olivier Kraaijpoel als een ketter roken en dronk hij liters wijn. Dat was zijn manier om te relaxen, maar ja, dat loste het probleem natuurlijk niet op.

    Heel vaak maakt je vader zich dus ergens zorgen over waardoor hij chagrijnig is, maar het kan ook zijn dat hij ontevreden is over zijn leven. Hij is dan alleen nog maar bezig met wat hem niet zint en vergeet te kijken naar wat hij allemaal wel heeft. Dan is het eigenlijk een soort gewoonte geworden van hem. Het glas is voor je vader dan eerder half leeg dan half vol, begrijp je wel?

    Soms kan het ook te maken hebben met hoe je vader en moeder met elkaar omgaan. Dan kunnen de ruzies zo erg zijn dat het maar beter is dat ze uit elkaar gaan, zoals de ouders van Tess, de vriendin van Fanny. Even dacht Fanny dat ook haar ouders zouden scheiden, maar dat is gelukkig niet gebeurd.

    Het is helemaal niet leuk als je moet vaststellen dat je vader een dredhoofd is. Maar bijna altijd lukt het wel om hem te veranderen. Als je vader echt helemaal niet meer leuk is, praat er dan over met je broer(tje) of zus(je), als je die hebt natuurlijk. Of met je moeder. En ja, je kunt het hem natuurlijk ook gewoon vragen. Niet zo van: ‘waarom ben je altijd toch zo gauw geïrriteerd’ of zo. Nee, probeer op een rustig moment met hem te praten (zoals Fanny ’s avonds haar vader aan de keukentafel spreekt, of als je bij hem op de bank zit televisie te kijken (maar niet als er voetballen op is hoor!).

    Een plan
    Heb je duidelijk waarom je vader chagrijnig is dan kun je ook een plan maken. Voor Fanny en Hiske kwam het goed uit dat er een landelijke wedstrijd voor leraren was, een mooi toeval. Maar de opdrachten in het huis moesten ze natuurlijk nog wel bedenken. Een plan om niet zomaar aangewaaid, daar moet je echt even voor gaan zitten.
    Wat helpt is om eerst een opsomming te maken van alles wat je (jullie) nu vervelend vind(en) aan het gedrag van je vader, waarom hij een dredhoofd is. Als je dat klaar hebt, maak dan een ‘eindplaatje’, daarmee wordt een lijstje bedoeld van je vader als die veranderd is. Van die leuke vader die hij straks is. Hoe is hij dan, wat doet hij dan?
    Kies drie of vier voor jou meest belangrijke dingen uit dat eindplaatje uit. Bijvoorbeeld je wilt dat hij meer spelletjes met je doet, of dat hij meer lacht, of ’s avonds pas gaat werken als je op bed ligt, enz. Leg dit lijstje onder je kussen en ga er eens een paar nachten over slapen en dromen. Zorg ervoor dat je altijd en overal een opschrijfboekje bij je hebt en telkens als je een ideetje hebt over wat je zou kunnen doen om je vader te veranderen, schrijf je dat op.
    En zo verzamel je (zo mogelijk samen met je zus of broer) allerlei ideetjes en kies je uiteindelijk die opdrachten of dat idee wat je het leukst vindt. En dat ga je dan stiekem (met hulp van je mama?) tot een plan maken.

    De ideale dag om je vader te verrassen met jullie plan is zijn verjaardag!! Dan is hij meestal toch wat blijer dan normaal en vindt hij vaak allerlei rare dingen nog wel geinig (of durft hij dat niet te zeggen met anderen er bij). Dus doen!

    Ideetjes van Fanny, Hiske en Bart
    Weet je de eerste opdracht nog die de vader van Fanny en Hiske in de oude pastorie moest doen? Terug naar de basis?? Met die opdracht hebben Fanny en Hiske hun vader weer in zijn eigen kindertijd teruggezet. Iets wat alle vaders leuk vinden om mee te maken (want vaders blijven kinderen).
    Ook vinden vaders het leuk om iets sportiefs te doen, iets waar ze bij uitgedaagd worden, zoals de Tourmalet die de vader van Fanny en Hiske moest fietsen.
    Om je te helpen hebben Fanny, Hiske en Bart ideetjes voor de ‘make over’ van Olivier Kraaipoel opgeschreven, maar die hebben ze toch niet gebruikt.

    Een videofilm of een krant
    Vraag aan familieleden van je vader iets te zeggen hoe hij als kind was en hoe ze hem nu vinden. Vraag hen ook hoe hij als vader is. En…vraag waar zij zich aan storen (maar dan op een prettige manier aan storen). Leg dit op film vast of maak een krant, met daarin ook foto’s van vroeger en van de mensen die iets over je vader zeggen.

    Een ervaring voor zijn verjaardag
    Wat veel vaders veel leuker vinden dan sokken of een boek krijgen is een spannende ervaring. Hieronder staan wat ideetjes.
    Laat je vader meedoen aan een survivaltocht (als hij altijd zit op te scheppen over hoe stoer hij wel is) of bedenk zelf een dropping met je moeder (vader diep in de nacht zonder mobiel of gps ergens dumpen is heel leuk!).
    Geef je vader een proefles motorrijden (als hij zich ergert aan motorrijders op de weg) of een slipcursus (als hij zich een fantastische chauffeur vindt).
    Laat hem meedoen aan een kookcursus (als hij zegt dat hij niet kan koken) of vraag aan de plaatselijke bakker of je vader eens héél vroeg een zaterdag mag meewerken (omdat hij zogenaamd altijd al bakker had willen worden).
    Vraag een vriend om vader mee te nemen op zeevissen (als hij op een boot gauw misselijk wordt is het helemaal een leuk idee).
    Geef je vader op voor een ‘make over’ (als hij er altijd zo ontzettend saai bij loopt) of geef hem op voor een hardloopwedstrijd of geef hem op als begeleider van het zomerkamp van de school.
    Bedenk een puzzelrit met opdrachten die je vader op de fiets moet doen.

    Een spel maken
    Je kunt ook voor de vader een paar spelletjes maken. Bijvoorbeeld Pim, pam, pet en Ganzenbord. Gebruik je eigen spel Pim, pam, pet of ganzenbordspel of ga naar de kringloopwinkel om een gebruikt exemplaar te kopen.

    Pim, pam, pet
    Maak zelf vragen voor het Pim, pam, pet spel en ga het dan met de hele familie spelen, waarbij je vader de jury is. Vragen zoals:
    – Noem drie gerechten die papa niet lust met een …
    – Waar kun je papa ’s nachts voor wakker maken met een….
    – Aan wat ergert papa zich altijd met een…
    – Wat doet papa het liefst om zich te ontspannen met een…
    – Noem drie vervelende eigenschappen van papa met een…
    – Wat zal papa op vakantie nooit doen met een…
    – Wat haat papa in huis om te doen met een…
    – Welk dier lijkt op papa met een…
    – enzovoort

    Ganzenbord
    Plak foto’s van je vader of foto’s uit tijdschriften die met hem te maken hebben (bijv. een pizza, bankbiljetten, een PC, parfum, een WC bril, enz.) en bedenk daar vragen bij. Plak in het midden als finish een plaatje van iets wat je vader heel graag zou hebben (een mooie sportauto?) Zoals:
    – Pizza: Weer pizza gegeten, maar daar word je dik van. Ga terug naar start.
    – Geld: Een pak bankbiljetten gevonden? Geef deze gul weg en ga door naar plaats X.
    – PC: De hele dag op je kont zitten is niet goed. Ga een rondje fietsen en sla een beurt over.
    – Parfum: Als je zo lekker ruikt mag je vier plaatsen opschuiven.
    – WC bril: De leesbril weer kwijt? Sla twee beurten over en ga het zoeken.

    Tip: Maak het erg moeilijk om het spel uit te krijgen.

    Andere ideeën:
    Als je toch graag iets goeds of nuttigs wilt geven zou je bijv. een handdoek of badjas cadeau kunnen doen. Laat bij een borduurwinkel dan het woord ‘dredhoofd’ borduren.

    Als je hem echt wilt plagen: maak een stempel met ‘dredhoofd’. Pak een WC rol en stempel het woord op elk velletje en geef hem dat dan voor zijn verjaardag. Kan ie er zijn billen mee afvegen.

    Nou, misschien heb je hier iets aan of kom je daardoor zelf op ideetjes. Als je een leuk idee hebt laat het me weten, dan zet ik het op de site zodat andere kinderen dat ook kunnen gebruiken.